Dakopbouw en vergunning

Plaatst u een dakopbouw op uw woning, en wilt u weten of u een vergunning nodig heeft? Bij de bouw van een dakopbouw bent u net als bij het aanleggen van een aan- of uitbouw gebonden aan de Nederlandse wet- en regelgeving rond verbouwingen. Deze bepalingen zijn altijd afhankelijk van uw locatie, en het beoogde gebruik van uw uitbreiding.

Doehetzelfaanbouw.nl biedt praktische oplossingen voor klussers die zelfstandig hun woonruimte willen vergroten. Onze visie houdt daarbij niet op bij het leveren van de materialen – wij geven elk facet van uw project de maximale kans van slagen. Ook voor de vergunning van uw dakopbouw bent u bij ons dus aan het juiste adres.

Kan een dakopbouw ook zonder vergunning?

Structurele veranderingen aan woonhuizen vallen in Nederland onder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO). Deze wet legt vast aan welke eisen een nieuw bouwwerk moet voldoen, en in welke gevallen een vergunning verplicht is. Ook het plaatsen van een dakopbouw valt onder deze wetgeving – dit omdat de opbouw vanuit de openbare ruimte zichtbaar is.

Aan de voorzijde van uw huis geldt hetzelfde als voor een aan- of uitbouw: plaatst u een dakopbouw aan de straatzijde, dan is een vergunning noodzakelijk. Toch zijn er mogelijkheden om ook zonder vergunning een dakopbouw aan te leggen. Binnen bepaalde voorgeschreven afmetingen kan het zijn dat uw dakopbouw vergunningsvrij is. Dit hangt echter wel af van de voorschriften van uw gemeente.

Eenvoudig een vergunning voor een dakopbouw aanvragen

Bent u van plan om een dakopbouw te plaatsen, en wilt u een vergunning aanvragen? In dat geval doet u er verstandig aan om u goed te laten informeren. Voor het aanvragen van een vergunning voor een dakopbouw bent u immers afhankelijk van de gemeente waarin uw huis gelegen is – de aanvraagperiode bedraagt in de meeste gevallen maximaal drie maanden.

Hierbij is het echter wel van belang dat u de benodigde informatie correct aanlevert. Anders bestaat het risico dat de aanvraag langer duurt, of dat de vergunning voor uw dakopbouw wordt afgewezen. Doehetzelfaanbouw.nl kan u helpen om dit proces te vereenvoudigen. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij u uitgebreid adviseren en indien gewenst begeleiden bij de aanvraag zelf.

Meer weten? Neem contact op met Doehetzelfaanbouw.nl!

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden. Klik voor meer informatie