Zonder vergunning een uitbouw plaatsen

In Nederland geldt dat veel verbouwingen aan huis op gemeentelijk niveau goedgekeurd moeten worden. Hierbij gaat het natuurlijk niet om kleine aanpassingen aan uw interieur – deze vallen immers compleet binnen de persoonlijke ruimte. Is de verandering echter aan de buitenzijde van de woning zichtbaar, dan kunt u al snel te maken krijgen met vergunningen.

Gelukkig hoeft u voor het plaatsen van een uitbouw niet altijd een vergunning aan te vragen, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dat is zeker voor doe-het-zelvers wel zo praktisch. Doehetzelfaanbouw.nl houdt daarom al tijdens het ontwerp van de uitbouw rekening met de grenzen van de vergunning. Zo kunt u zonder administratieve moeilijkheden aan de slag, en hoeft u geen ingewikkelde vergunning voor uw uitbouw aan te vragen.

Wel of geen vergunning voor uw uitbouw?

De Nederlandse wet definieert een uitbouw als een bouwwerk dat tegen een bestaande woning wordt aangebouwd, en direct met deze woning in verbinding staat. Zoals u kunt zien is deze definitie vrij breed – zowel garages als serres vallen hieronder. Maar hoe weet u nu voor welk type uitbouw een vergunning vereist is?

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) bepaalt of u een vergunning voor uw uitbouw nodig heeft. Hiervoor geldt als vuistregel dat een vergunning niet verplicht is als de uitbouw binnen de maximale vergunningsvrije diepte van 2,5 meter blijft. Daarbij mag de uitbouw niet aan de voorzijde of straatzijde van het pand worden geplaatst. Plaatst u de uitbouw achter uw huis, dan hoeft u geen vergunning aan te vragen.

Een uitbouw vergunning aanvragen

Wilt u uw woonoppervlak juist aan de voorzijde van uw huis uitbreiden, of wilt u een grotere uitbouw plaatsen? Dan is een vergunning verplicht. Doehetzelfaanbouw.nl kan u hierbij helpen.

Wij beschikken over technische tekeningen en aanvraagformulieren waarmee u de aanvraag van de vergunning voor uw uitbouw aanzienlijk kunt versnellen. Valt uw aanbouw groter uit, maar past deze desondanks in onze standaard? In dat geval kan de ervaring van Doehetzelfaanbouw.nl u veel tijd besparen. Meer weten over de vergunning voor uw uitbouw? Voor vragen en informatie kunt u altijd contact opnemen met onze medewerkers.